Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

KEVIN TRIGUERO

Räkna ut ditt energibehov

  

foto: Michaela Andersson

Svårt att säga riktigt när sommaren är kommen men jag är ganska säker på att jag inom kort kommer kunna ligga och sola på någon grön park i innerstan. Vid det skedet vill jag att det ska känna mig bekväm med hur min fysik ser ut och därför gör det lilla extra dessa fyra veckor inför sommaren. Jag är långt ifrån ensam om det och förmodligen känner du likadant som jag och därför vill jag dela med mig utav ett bra tips som jag snappade upp.

Att hårdna till – definieras av att få mer synliga muskler genom att förlora fett och bibehålla muskelmassa – är inte så himla enkelt som man kan tro. Det finns hundratals olika teorier om vilken som är det mest effektiva och jag kan inte säga att någon är mer eller mindre rätt än den andra. Precis som i många andra fall är detta väldigt individuellt och alla måste hitta sitt egna sätt. Det som däremot är ett faktum är att vi alla måste på något sätt skapa ett energiunderskott och för att kunna göra detta är det bra om jag själv har koll på hur mycket energi min kropp förbrukar dagligen. Ta hjälp utav formeln och exemplet nedan för att ta reda på din dagliga energiförbruking i vila och därefter med träning.

Formel för Män 
Energiförbrukning i vila = (9.99*vikt i kg) + (6.25*längd i cm) – ((4.92*ålder) + 5)

Formel för Kvinnor
Energiförbrukning i vila = (9.99*vikt i kg) + (6.25*längd i cm) – ((4.92*ålder) – 161)

Exempel – Jag.
2063 kcal = (9.99* 79kg) + (6.25*184cm) – ((4.92*26) + 5)

När jag räknat ut min energiförbrukning i vila så kan jag också räkna ut vad jag förbrukar om jag tränar. Beroende på hur fysiskt aktiv jag är multiplicerar jag min viloförbrukning med en faktor och får en ny total energiförbrukning.

Aktivitet under en dag
Stillasittande eller lätt aktiv – aktivitetsfaktor mellan 1,4 – 1,69
Aktiv eller medelaktiv livsstil – aktivitetsfaktor mellan 1,7 – 1,99
Väldigt aktiv livsstil – aktivitetsfaktor mellan 2,0 – 2,4

Exempel – Jag.
Total energiförbrukning 4 126 kcal = 2063 kcal * 2 

Utifrån mitt resultat kan jag nu enkelt reglera vad jag äter och hur mycket jag bör äta dagligen. Något som jag tycker är jätte viktigt att veta också är att det är skillnad på kalorier. Dvs, att äta 1000 kcal godis eller bakelser är givetvis inte lika bra som att äta samma mängd från grönsaker, kött/fisk/kyckling eller från bra källor till fett.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
  • Riktigt intressant att man kan räkna ut energibehovet sådär. Tack för tipset! 🙂

    Lisa 2015-05-12 16:49:47
    Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!