KEVIN TRIGUERO

Planera din träning

Bild2 vit

TRÄNING. Jag skrev häromdagen om smartare träningsplanering för att förebygga skador/förslitningar och då fick jag bra frågor från en läsare, Nina.

Hur är optimalt att lägga upp en styrketräningsvecka om målet är hypetrofi och man vill träna varje dag? Hur ofta ska varje muskelgrupp tränas? Är det bäst att bara fokusera på basövningar eller vilket upplägg?

Det finns inget optimalt träningsupplägg men det finns smartare träningsupplägg för att maximera prestationen. Det hade varit grymt om det fanns ett generellt träningsupplägg som alla kunde följa och där alla fick lika utveckling men verkligheten är inte tyvärr inte den. Vi har alla egna förutsättningar och bakgrund som ligger till grund för hur vi utvecklas. Jag tycker att ett bra sätt att hitta ett upplägg som passar en själv är först att ta reda på / visualisera sitt mål. Utifrån det kan man planera ett schema som leder en i rätt riktning.

 Att träna varje dag är inget negativt utan det funkar alldeles utmärkt att träna så många pass i veckan och ge musklerna tillräckligt med återhämtning innan man går på dem igen. Tränar man igenom hela kroppen under veckan finns det utrymme för att splitta kroppen så att man får 72 timmars återhämtning innan man arbetar igenom samma muskelgrupp igen. Ett annat tips för den som tränar samma muskelgrupp mer än 1 gång i veckan är att inte köra samma pass utan hitta ett annat upplägg som kompletterar det tidigare träningspasset. Jag tränar exempelvis bröst 2 ggr/veckan och mitt första pass består utav 2 basövningar + 1 specifik övning, 6-10 rep med hög belastning. Mitt andra bröstpass 3 dagar senare består utav 5 mer muskelspecifika övningar, 3-4 set 12 rep med lämplig belastning.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!