KEVIN TRIGUERO

Testade EMS på Bionic

P7800857P7800854P7800859P7800861P7800865P7800870P7800874

 

I torsdags hade jag ett inbokat träningspass på BIONIC. Jag blev inbjuden för att testa denna redan etablerade träningsform runt om i världen men ännu ganska okänt för oss i Sverige. Man skulle kunna tro att EMS (elektrisk stimulering) är någon ny företeelse inom idrottsvärlden men som jag förstår det har tekniken använts av sjukgymnaster och idrottare under många år för rehabilitera och bygga muskelmassa. Jag var i vilket fall väldigt nyfiken på att ta reda på så mycket som möjligt för att sedan ge det en ärlig chans.

På plats möttes jag utav en väldigt trevlig man som också var min personliga tränare/instruktör under passet. All träning på BIONIC sker i samband med en pt/instruktör och väldigt privat. Lokalen är superfräsch och man behöver inte ta med sig några träningskläder utan gymet tillhandahåller träningskläder och handduk. Träningen sker barfota eller om man känner för det kan man använda träningsskor. Jag skulle dock rekommendera er att träna barfota.

Det som sker är att man får ta på sig en väst som täcker bröst, mage, rygg samt remmar vilka fästs runt armar och lår och dessutom fästs ett bredare band runt höften vilket täcker rumpan. Det är elektroder som kopplas till kroppen för stimulerar kroppens större muskelgrupper. Därefter börjar träningspasset genom ett lämpligt stimuleringsprogram som pt’n bestämt utifrån dina förutsättningar och mål.

Som jag förstod det på pt’n som hjälpte mig fick jag ta del utav ett ganska intensivt träningsprogram. Han utgick såklart utifrån mina förutsättningar och jag bad honom gå lite extra tufft för att verkligen få känna på vad det egentligen handlade om. Träningsprogrammet var inställt på totalt 17 minuter och vi jobbade i 4 sekunders intervaller, dvs maskinen stimulerade mina muskler i 4 sekunder för att sedan låta mig vila i 4 sekunder. Dock var syftet att jag hela tiden skulle vara i rörelse under de 4 sekunder då maskinen egentligen tillätt mig vila. Dem första 12 minuterna utgick från rörelser förknippade med styrketräning och de sista 5 min var mer fokus på högintensiv träning.

Dem första minuterna var väldigt tuffa för mig. Det var en helt ny känsla som jag aldrig upplevt tidigare och jag spände mig såpass att jag hade svårt att kontrollera andningen. Det är svårt att beskriva känslan men föreställ er att ni spänner muskeln så mycket ni kan och där spänningen är som störst håller ni i fyra sekunder. Då pratar vi om en muskel tänk att detta sker på nästan hela kroppen samtidigt och det är inte en själv som bestämmer över det. Jag tyckte det kändes lite obehagligt men inte alls att det gjorde ont eller liknande utan bara en väldigt ovan känsla. Samtidigt som de intensiva muskelsammandragningarna sker ska man genomföra styrkeövningar. Vi började med bicepscurl och därefter triceps (repdrag), flyes, höga repdrag för övre rygg, benböj, utfall och avslutningsvis 5 minuter högintensivt med upphopp och sprint kombinerat med jogg på plats.

Redan efter några minuter svettades jag en hel del (jag har väldigt svårt för att börja svettas), pulsen var ganska hög och jag började bli allt mer trött. Allt eftersom minuterna gick började jag hitta andningsrytmen och jag kunde fokusera mer på min träning och mindre på att försöka slappna av. När passet var slut kände jag tydligt hur mina muskler hade arbetat och jag kände mig ganska trött. Jag skulle vilja jämföra min trötthet efter 17 minuter med ett hårt intervallpass på gymet som varar ca 1 timme.

Idag, två dagar senare har jag duktigt med träningsverk i rumpan och baksida ben men i övrigt känner jag mig ganska lugn. Jag har efter det passet kört igenom 2 styrkepass och en löprunda på ca 7km. Jag tycker inte att det dragit ned min träning i övrigt utan faktiskt varit ett bra komplement till mitt schema denna vecka. Personligen ser jag träningsformen som ett bra komplement till resterande träning i syfte att nå muskler som man kanske har svårt att få kontakt med på gymet. Träningspasset ska motsvara 2-3 timmars träning vilket för en person med tidspressat schema är ett bra alternativ men för oss som älskar träning och där gymet är del utav vardagen så ser jag detta enbart som ett komplement eller i syfte att variera träningen.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!