Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

KEVIN TRIGUERO

Detta är vårt ansvar som medmänniskor

mat2

Jag måste betrakta saker som sker i min omgivning, både bra och dåliga saker, och idag blev jag helt tagen utav något som jag är övertygad om är väldigt förekommande. Det kan verka löjligt men tro mig när jag säger att detta inte borde tas som ett skämt när man betraktar det utifrån sitt sanna perspektiv.

På morgonkvisten står jag i kön på ett café med en person jag nyligen lärt känna och jag beställer en kaffe. Till skillnad från mig hade den här personen inte ätit sin frukost och det var nu dags att få i sig dagens första mål. Det som beställs är en crossaint, en dubbelespresso och en Red Bull. För mig var det ganska omtumlande att med egna ögon se att människor faktiskt gör sådana val i sin vardag. Jag fråga den här personen om han verkligen ska ha det och när jag får bekräftelse om att jag uppfattat det korrekt så behövde jag yttra mig lite lättsamt om saken. Jag känner inte personen i fråga såväl att jag känner att det är mitt ansvar att yttra mig till mitt fullo men jag känner att det är mitt ansvar som medmänniska att berätta vad som händer inombords när man startar dagen på det sättet.

Förstår ni blodsockershocken? Förstår ni den inre stressen som kommer med detta? Förstå ni inflammationerna som detta skapar inomrbords och vilka konsekvenser det har? Förstår ni hur detta påverkar hans arbetsdag och hur han känner sig?

Jag tror det är ganska enkelt att dra en slutsats. Det värsta är att han inte är den enda utan det är snarare jag som är undantaget. Jag frågar mig om vi verkligen kommit så långt som jag hade trott i utvecklingen och att sprida ordet och innerbörden av begreppet ”hälsa”? Om ni läser min blogg och lever ett medvetet, hälsosamt liv och ser sådant ske runt omkring er så vill jag uppmana er att ta ert ansvar som medmänniskor och yttra er. Det behöver bara väcka en tanke hos den andra människan och tar den här personen det ni säger på fel sätt så har ni alltid argumentet om att ni säger det för att ni bryr er och det är på riktigt.

Jag bryr mig för detta är på riktigt. Vi har bara en kropp och vi måste ta väl hand om den, kom ihåg det.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
 • Jag är säker på att personen ifråga vet om det, så jag tycker inte man ska påpeka sådant – tycker personligen att det är fel att ge folk råd om de inte har bett om det. Hade personen sagt något i stil med att hen ofta får blodsockerfall/-svängningar, känner sig trött el dyl kan man påpeka att hen kanske ska se över vad hen äter, men annars tycker jag man ska hålla inne med dylika påpekanden. Alla är vi olika och vissa väljer att leva annorlunda än vad du gör. 🙂 Jag är vegan men det blir bara fel om jag påpekar det oetiska i att äta kött för folk som har valt att göra det – de vet om att djuren har det skit och väljer att äta ändå. Om jag påpekar det får det säkert motsatt effekt. Jag diskuterar dock gärna veganism och etik om någon vill det, och har t.o.m. lyckats få inbitna köttätare att dra ner rejält på sin konsumption på det sättet. Kram

  Linda 2016-03-02 11:07:53
  Svara
 • Hej! Du skriver att det är fint att visa att man bry sig om dem genom ge dem information. Men om jag inte missförstår, du kände väl inte öns personen som du kommentera? Hur kan du bry dig om honom då? Känns mer som att du kommentera för du själv inte kan kontrollera att någon inte väljer samma nyttiga alternativ till frukost som dig.

  lisa 2016-03-02 07:28:39
  Svara
  • Svar på lisas kommentar.

   Det finns en poäng i det du säger och givetvis vänder jag inte mig till vem som helst och besvärar mig med detta. Jag skrev som jag gjorde för att inte peka ut någon särskild person utan skapade ett scenario utifrån en verklig händelse under min dag. Jag tror du uppfattade kontexten korrekt.

   kevin 2016-03-03 00:18:12
   Svara
 • Nej, det är inte ditt ansvar. Precis som folk som röker och är medvetna om vad det kan innebära för deras hälsa, så vet mer än säkert dessa personer vad som händer ifall de börjar dagen med till exempel en redbull. Acceptera att folk är annorlunda än dig!!

  Camilla 2016-03-02 05:23:12
  Svara
 • Nej, det är inte ditt ansvar att tillrättavisa vad andra äter, det är ens eget ansvar.
  Det kan vara snällt att informera någon som inte vet om att det kanske inte är det nyttigaste valet, men jag antar att en vuxen människa förstår det och behöver inte någon som kommenterar det åt dem.

  E 2016-03-01 22:44:50
  Svara
  • Svar på Es kommentar.

   Tja Disente !

   Intressant att du använder begreppet ”tillrättavisa” då jag inte alls menar på att man ska agera på det sättet. Det kanske har skett ett missförstånd i kommunikationen och jag vill såklart att du ska förstå mig rätt. Att bry sig om sina medmänniskor är att dela med sig utav sin kunskap och erfarenhet och ibland påtala saker på ett konstruktivt sätt. Det kan ibland innebära att man har olika syn på saker, vilket är helt okej, men att det ändå finns ett utbyte av kunskap. Sedan vad man själv väljer att göra är ens ensak. Jag tycker att det att visa fint att visa på andra att man bryr sig om dem genom att dela sin mening och komma med vettiga argument till det man har att säga. Det handlar inte om att peka med hela handen och påtala att någon gör fel utan snarare om att ge fler alternativ och låta personen själv få välja.

   kevin 2016-03-02 00:56:29
   Svara
 • Hej!
  Man vet ju att det inte är bra att äta till exempel vitt bröd och pasta men skulle vara intressant att höra lite mer vad som faktiskt händer med kroppen. Som du skriver ”Förstår ni blodsockershocken? Förstår ni den inre stressen som kommer med detta? Förstå ni inflammationerna som detta skapar inomrbords och vilka konsekvenser det har? Förstår ni hur detta påverkar hans arbetsdag och hur han känner sig?”

  Kram

  Anna 2016-03-01 12:26:33
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Hej Anna !

   Jättebra fråga! Jag ska inte gå allt för specifikt in på frågan men genom att äta olika former att socker påverkas blodsockernivån i kroppen. Blodsockret reglerar bland annat hur du känner dig under dagen och en omväxlande kurva mellan högt och lågt är negativt för hur du känner dig och hur din kropp fungerar. Vi vill alltid sträva efter en jämn blodsockernivå under dagens gång. Därav försöker man undvika källor till rent socker eller snabba kolhydrater i största möjliga mån om det inte är så att man behöver det för att prestera under väldigt specifika tillfällen. Socker och andra dåliga ämnen skapar inre stress, dvs inflammationer inuti kroppen vilket i sin tur leder till att kroppen fungerar sämre än vad den borde. Enkel jämförelse är om du föreställer dig hur du agerar under stress och hur du kan hantera övrig information under tiden du känner dig stressad. Liknande process sker invärtes och därav vill vi undvika inflammerande ämnen i vår föda. Om man trots allt förser kroppen med negativa ämnen som i sin tur har en negativ inverkan på hur vår kropp fungerar så kan vi enkelt dra slutsatsen att det har en påverkan på hur vi mår, känner oss och agerar fysiskt sätt. Detta visar sig på många olika sätt, bland annat genom trötthet, hunger, depression, ångest, sjukdomar, etc. Det förstnämnda de vanligaste symptomen som vi påträffar dagligen och den sistnämnda i regel ett resultat utav att vi försett kroppen med dålig föda under väldigt lång tid.

   kram

   kevin 2016-03-02 01:10:04
   Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!