KEVIN TRIGUERO

Frågestund kring livet i Barcelona

Kevin 40

Hej Kevin,

Undrar om det finns Metro tidning i Barcelona på spanska?
– Jag har inte sett just Metro i Barcelona men kan helt ärligt inte säga att jag vet med all säkerhet om det finns eller inte. Jag åkte, konstigt nog, tunnelbana för första gången för någon vecka sedan. I och med att jag har motorcykel som jag tar mig väldigt smidigt runt på överallt har jag aldrig haft behovet av annat. Taxi är ganska billigt här jämfört med Sverige så behöver man ta sig mellan olika platser och inte kan köra så är det ett smidigt alternativ.

Brukar du läsa spanska dagstidningar? Och brukar du kolla spansk TV?
Tyvärr inte. Jag har tagit ett aktivt beslut att inte följa nyheter slaviskt. Man kan ju då undra varför och anledningen till det är helt enkelt för att jag känner att det är så mycket negativt som det ständigt rapporteras om att jag blir själv negativt inställd till omgivningen och min generella samhällssyn. Jag vill inte läsa eller höra massa negativa saker dagarna i ända och om jag ska vara helt ärlig så känns det som det är det enda media plockar upp på. Jag spenderar hellre mig tid på att saker jag tycker är intressanta och som kommer från positiva och uppmuntrande källor. I slutändan når dem dåliga nyheterna en ändå förr eller senare, oftast förr.

Följer du med i spanska nyheter och sådant som rör Barcelonas local community?
Jag har någorlunda koll på den politiska omgivningen i Spanien dock är jag inte jätteinsatt. Dem gångerna jag plockat upp tidningen och läst så handlar det oftast om korruption och folk som avsätter varandra till höger och vänster. Fotboll är såklart väldigt intressant här och det finns gott om tidningar som skriver om FC Barcelona och det är alltid lika kul och skumma igenom de tidningarna för allting är så himla vinklat. Det kastas mycket skit på Real Madrid och det kritiserar otroligt mycket medan hemmalaget höjs till skyarna.

När jag bodde utomlands, gillade jag att läsa lokala dagstidningar.
Kollade även lokala nyheter i TV. Tyckte det var intressant att hänga med både i det som hände och även genom media lära mig mycket om kulturen, samhället och hur det fungerade, i det land jag bodde för stunden.

Vad har du för grannar där du bor nu?

Jag bor just nu i ett område som heter ”el Born” och det anses vara ganska hippt. Många små lokala pubar och restauranger och mycket turism som rör sig i området. Det är gammal stadsdel i Barcelona och det är många smågränder men också väldigt mysigt. Här bor oftast lite yngre människor och jag tror många utländska personer som flyttar ned tycker det är ett väldigt attraktivt område.

Vad hade du för grannar i sista fastigheten? Var det locals eller expats eller mixed? Lärde du känna några av grannarna på förra stället?

Jag är mitt i flytten så fortfarande förhålla mig till den ”gamla” lägenheten. I fastigheten bor det ett antal unga spanjorer och äldre personer med sydamerikanskt ursprung. Jag har koll på mina grannar och vi hälsar när vi ses men relationer sträcker sig inte längre än så.

Där du bor nu är du ju rätt så ny i huset, så då har du väl knappast hunnit lära känna någon.

I min nya fastighet är det mestadels catalaner/spanjorer som bor, det är ett område som anses lite finare och mer arbetarklass. Jag kan säga att dem få gångerna jag varit där och träffat människor i hissen så har det alltid varit trevliga samtalsstunder och väldigt öppna. Det känns väldigt kul att få lära känna grannarna där framöver.

I övrigt, har du lärt känna några locals som du kan sitta ner och prata med, eller är det mest affärs- restaurang- och gymfolket som du talar med? Som spansktalande, är det ju praktiskt för dig i Spanien eftersom du kan kommunicera obehindrat, läsa lokal media, TV program osv. 
Jag har börjat lära känna mer lokala människor nu på senare tid. Det beror nog mycket pga att jag är ute och rör mig i det sociala livet i större utsträckning och dessutom har jag tagit mig ann ett projekt på ett bolag där jag ständigt träffar nya människor.

Har du en känsla av att ungdomarna och de vuxna i Barcelona kan någon engelska, eller är det dåligt med det? Kanske bara dom som kommer i kontakt med utlänningar genom sitt yrke kan engelska, och andra mindre eller? Kanske bara dom som kommer i kontakt med utlänningar genom sitt yrke kan engelska, och andra mindre eller?
Tyvärr är inte nivån på engelska bland spanjorerna särskilt bra. Unga personer gör iaf en ansträngning och försöker tala med en medan äldre struntar i det över huvudtaget. Allt beror på i vilka kretsar man rör sig. Barcelona är en otroligt internationell stad och man klarar sig väldigt bra på engelska och svenska här nere. Utmaningen blir oftast när man ska sköta statliga saker såsom personnummer, läkare, inskrivning, etc. Där talar inte engelska och man ska inte förvänta sig att dem gör minsta ansträngningen för att hjälpa till i kommunikationen. Det kan lika väl bli så att man får gå och återkomma med någon spansktalande för att få den hjälp man behöver. Ganska knäpp egentligen när dessa människor oftast integrerar med utländska personer men deras mentalitet är att vi är i Spanien och här talar man spanska.

När jag bodde i Spanien för en del år sedan, minns jag att om de kunde något annat språk än spanska, så var det oftast franska. Vet inte om det har ändrat sig de sista åren? Jag har alltid tyckt det var superkul och praktiskt också förstås att kunna det lokala språket när jag bodde i olika länder.
Fick ut så mycket mera av att bo där genom att kunna språket.

I.o.m att dem talar katalanska förstår dem franska väl och tvärtom. Som jag förstått det är det som skillnaden mellan svenska och norska vilket är överkomligt att kommunicera. Jag har funderat på att lära mig katalanska så småningom men det är ett framtidsprojekt.

Tack för dina frågor! Det känns jättekul att svara på det ni skriver. 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
3kommentarer
  • HejHej! Kul att läsa 🙂 Har också lite frågor angående Barca som jag hoppas att du vill och kan svara på. Jag har funderingar på att flytta till Barcelona och undrar vilket område som är bra att bo i, vill bo så att det är lätt att ta sig, gansa nära strand och affärer osv. Det ska inte vara så jätte dyrt helst. Sen undrar jag hur det är lättast att få lägenhet? Jag vill hyra lägenhet till en början eftersom att jag aldrig bott där så känns det dumt att köpa något innan jag vet hur det är.. Men är det lättast att leta på internet eller att åka ner och prata med folk? Sen undrar jag allmänt hur det är att bo där, är det dyrare än Sverige att leva där (mat, resor, aktiviteter, hyra osv), är det lätt att komma in i samhället och kulturen och att lära känna folk. Berätta gärna lite om dina erfarenheter och kom med tips. Är så sugen på att flytta dit men vore skönt att veta lite hur man går till väga och hur det är att bo där. Kram

    Marike 2016-03-19 11:35:51 http://nouw.com/speedoflife
    Svara
    • Svar på Marikes kommentar.

      Hej på dig !! Tack för din kommentar och jag hoppas mitt svar gjorde dig lite klokare. I slutändad gäller det bara att fatta ett beslut och take action. Allt löser sig !! =) Hör av dig om du kommer så hjälper jag gärna om jag kan. kram

      kevin 2016-03-19 20:45:49
      Svara
  • Hola Kevin,
    Tack snälla för att du tog dig tid att svara på alla mina frågor betr. hur det är att bo och leva i Barcelona.
    Som tidigare utlandsboende i olika länder, är det kul att höra hur andra expats ser på livet och omgivningen
    där just de bor.

    Jag håller med dig när det gäller medias rapportering av mestadels en massa negativa händelser.
    Inte alls upplyftande att läsa vanlig dagsmedia. Roligare då att läsa fackmedia och annan riktad info som man själv väljer, där man får veta en massa om sådant som man är intresserad av och tycker är kul.

    Hade ingen aning om att Catalan är likt franskan. Har ej varit i Barcelona eller Costa Brava på en massa år och den gången jag var där kunde jag inte så mycket spanska som nu. Så då blev det aldrig anledning direkt att fundera på
    Catalanskan. Det där får jag ta och kolla upp lite på nätet, någon Catalansk tidning osv.
    Kan en del franska, så blir intressant att kolla om jag förstår något när jag läser Catalan.

    Holländska t.ex. är ju rätt lätt att förstå när man läser det, då många ord påminner väldigt mycket om engelska och tyska.

    Språknörden (jag) in action som du ser……

    Un million de gracias, interesante leer tus respuestas.

    Saludos

    Mia 2016-03-14 00:12:55
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!