Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

KEVIN TRIGUERO

Om du funderat på att flytta utomlands – Läs Här!

DBP-blå3-webb

Fortsätter som sagt utan internet här hemma men hoppas innerligt på att dem ska komma och koppla in det väldigt snart. Var man än bor finns det för och nackdelar och bor man i Spanien måste man räkna med att saker tar lite längre tid än i Sverige. Tidsaspekten är inte densamma och man får helt enkelt lära och anpassa sig efter deras normer. Fick en kommentar från en läsare, Marike, som undrar just kring detta tema, jättekul!

HejHej! Kul att läsa :)
Har också lite frågor angående Barca om jag hoppas att du vill och kan svara på. 

Jag har funderingar på att flytta till Barcelona och undrar vilket område som är bra att bo i, vill bo så att det är lätt att ta sig, gansa nära strand och affärer osv. Det ska inte vara så jätte dyrt helst. Sen undrar jag hur det är lättast att få lägenhet? Jag vill hyra lägenhet till en början eftersom att jag aldrig bott där så känns det dumt att köpa något innan jag vet hur det är.. Men är det lättast att leta på internet eller att åka ner och prata med folk?

Barcelona är en ganska stor stad och har man inte varit här en längre tid kan det vara svårt att hitta rätt med en gång. Jag hade exempelvis en bild om vart jag helst ville bo, vilket har ändrats allt eftersom tiden har gått. Liksom för dig var en utav mina kriterier att bo nära stranden och det gjorde jag till en början. Jag bodde i Barceloneta vilket i princip är strandområdet i centrala Barcelona och trivdes väldigt bra. Det är mysigt, det känns väldigt lokalt, finns mycket barer, det finns en stor saluhall med allt man kan önska och som sagt ett stenkast från stranden. Det negativa med området är att det ständigt är aktiviteter och det kan ibland kännas svårt att få lugn och ro och också att fastigheterna i området är små och väldigt gamla. Man får räkna med en och annan vattenläcka eller något annat som strular i lägenheten och bor man på högre våningsplan så är det oftast trappor som gäller. Priserna i området ligger runt 600-800 euro/månaden för en 1:a eller 2:a och kan man lägga ytterligare så har man även tillgång till terass eller större lägenhet.

Jag skulle ändå vilja påstå att om man bor centralt i Barcelona så kan man bosätta sig lite högre upp i stan och ändå känna att man har ”nära” till stranden. Det är i vilket fall inte något större projekt att ta sig dit. Man kan smidigt ta sig med metro ned till stranden eller gå på 20 minuter och det är enligt mig inte så jobbigt. Vart man bosätter sig beror på vilka intressen man har men jag kan varmt rekommendera dig att kolla i barceloneta, born, gotic för att få en bra start och lära känna stan. Från dessa områden har man gångavstånd överallt och därav tycker jag att det är bra alternativ.

Många i Barcelona bor i kollektivt, dvs man hyr/hyr ut rum. Ett bra alternativ om man inte vet vart man ska bosätta sig och man vill ge det lite tid innan man binder sig på längre hyresavtal. Det brukar inte kosta mer än ett par hundra euro/mån och man får tid att lära känna staden och hitta rätt.

Bra sidor att hålla koll på vare sig det är lägenheter eller rum

www.idealista.es
www.pisos.es
Facebook – Barcelona Expats
Facebook – Svenskar i Barcelona

Hyreskontrakt löper vanligtvis under 3 år och det man bör tänka på är att priset alltid är exkl. el och vatten. Dessutom ska man lägga en deposition på 1-3 månader samt att man vanligtvis betalar en månadshyra i avgift till hyresmäklaren. Försök lägga så lite i deposition som möjligt då jag hört om att det ibland kan vara knepigt att få dessa tillbaka. Som sagt, saker fungerar inte alltid ”by the book” och det finns många kryphål i systemet. En annan sak att hålla koll på är att när man skriver på för ett hyresavtal att alltid försöka förhandla ned hyrestiden till minimum 6 månader och anledningen till det är för att oftast finns dolda fel i lägenheterna och man kan inte räkna med att få hjälp från hyresvärden. Skulle man då känna att vill bort från lägenheten så sitter man inte fast på någon lång hyresavtal utan man kan dra sig ur inom kort.

Sen undrar jag allmänt hur det är att bo där, är det dyrare än Sverige att leva där (mat, resor, aktiviteter, hyra osv), är det lätt att komma in i samhället och kulturen och att lära känna folk. Berätta gärna lite om dina erfarenheter och kom med tips. Är så sugen på att flytta dit men vore skönt att veta lite hur man går till väga och hur det är att bo där. Kram

Livet blir verkligen vad man gör det till i det här staden. Om man vill leva billigt kan man enkelt göra det och vill man spendera pengar finns det också gott om valmöjligheter till att göra det. Man kan säga att det finns extremer och dessa märks tydligt. Generellt sätt, om man vill leva normalt, så kan man räkna med att halvera sina kostnader jämfört med livet i Sverige. Löner i Spanien ligger generellt runt 1000 euro/månaden och med den insikten förstår man att kostnader för det nödvändiga är betydligt lägre.

Alltid när man flyttar någonstans så tar det tid innan man hittar rätt och börjar trivas ordentligt. Det går i vågor och till en början är allt kul och spännande men efter ett tag när verkligheten hinner ikapp en så börjat utmaningarna. För mig har det varit viktigt att komma ut och lära känna människor och aktivt skapa mig en vardag som jag trivs med. Jag är långt ifrån där ännu men jag känner att jag är på god väg.

Mitt starkaste tips innan du flyttar till Spanien är att fixa ett NIE nummer (spanskt personnummer) på spanska ambassaden i Stockholm. Det kommer spara dig mycket tid och besvär. Jag vet inte vad du tänkt göra här men om du ska jobba så är det också viktigt att du redan tidigt beger till socialkontoret och får ett ”numero de seguridad social” och det innebär att du har rätt att arbeta i Spanien. Ett annat tips om du tänkt arbeta här är att hitta ett jobb på något bolag redan från Sverige för oftast har bolag så kallade sponsorpaket för att hjälpa dig med flytt och ”komma igång” peng i Barcelona. Det innebär att dem betalar din resa samt står för initiala kostnader samt hjälper dig med all pappersarbete.

Slutligen alla platser på denna jord har för- och nackdelar och det gäller även Barcelona men varje dag när jag öppnar ögonen möts jag av blå himmel och solen som skiner och det får mig att le och må bra. Det vill jag inte byta bort för nått.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
 • Hola Kevin,
  Hej Marike,

  Marike, för info:
  jag har bott utomlands i flera år, arbetat inom turism. Olika länder inkl. Spanien, dock ej i Barcelona.
  Trivdes jättebra, intressant, roligt, lärorikt. Bor nu i Sverige, såå tråkigt. Längtar efter att bo utomlands igen.

  Jag kunde spanska redan innan jag flyttade till Spanien för jobb. Vet inte om du Marike kan spanska?
  Om inte kan jag rekommendera att du försöker lära sig språket så fort som möjligt. Det ger stort mervärde att kunna kommunicera med lokalbefolkningen. Det finns privata språkinstitut i Barcelona som har kurser i spanska för utlänningar.

  Det där med att hyra enbart ett rum i en lägenhet har jag också hört talas om. En del hyr en större lägenhet och hyr sedan ut ett eller ett par rum för att på så sätt betala för lägenheten. Det låter ju som ett bra alternativ när man är ny i en stad. Då kan man lära känna sta´n, kolla runt i lugn och ro på olika stadsdelar och sedan fundera vidare på i vilken stadsdel man vill bo. Samtidigt som man får gott om tid att kolla runt på lägenheter, om man föredrar att hyra en lägenhet för sig själv. Som Kevin nämner, tror jag inte heller det är bra att köpa en lägenhet direkt, innan man lärt känna sta’n och dess olika områden. Har fått en känsla av att en hel del äldre byggnader i Barcelona inte har hiss. Då kan det vara jobbigt att t.ex. bo högt upp utan hiss. I Spanien köper man ofta drickvatten på flaska, vet ej hur man gör i BCN? Vattenflaskor, vattenmeloner, annat i matväg väger ju en del. Kan kännas tungt om man måste bära det 3-4 våningar, speciellt om det är 30 grader varmt utomhus.

  Kevin, kanske du kan berätta vad du vet om kriminaliteten i Barcelona när det gäller rån.
  För några år sedan var det väldigt mycket stölder, framför allt från turister. Gissar på att det kan ha varit ligor från Östeuropa som var i farten. Så mycket att polisen satte in 1000 extra poliser under några turistsäsongen.
  Vet inte hur läget är just nu. Men vet att stölder förekommer fortfarande.
  Man stjäl mobiltelefoner, väskor, lägenhetsinbrott kan förekomma. På natten kan man bli rånad på allt. Hörde om en som skulle gå bara en liten sträcka på natten. Han vaknade upp några timmar senare på en helt annan plats i sta’n, utan att veta exakt vad som hänt. Troligen hade han drogats eller fått något bedövande och körts iväg i en bil. Han hade rånats på allt, dator, nycklar, kontokort, pengar, mobiltel.

  En annan person blev av med mobilen i BCN, utan att märka exakt när och hur den försvann (dagtid på sta’n).
  Ytterligare en annan berättade om lägenhetsinbrott i en grannes lägenhet.

  Många platser i världen är drabbade av liknande problem nu för tiden.
  Därför, var noga med att ta reda på om det finns områden som är speciellt utsatta och vad man bör tänka på i övrigt
  ,när det gäller personlig säkerhet och hur man bäst skyddar sina prylar, pengar, kort etc.

  Kevin, finns det fastigheter med portlås i Barcelona?

  Säkerhetsdörr, säkerhetslås på lägenhetsdörren är kanske något att tänka på om man skall hyra eller köpa en lägenhet?
  ————————————————————————————-

  FÖRSÄKRING:
  Kevin, har du någon försäkring som täcker upp sjuk- och olycksfall?
  Typ läkarvård, sjukhusvistelse, ev. ambulansflyg till Sverige om det skulle behövas pga olycka eller allvarlig sjukdom.

  Vanliga reseförsäkringar brukar bara gälla för upp till 30 dagar eller så. Sedan kan en del försäkringsbolag erbjuda
  längre giltighet men till ett betydligt högre pris.

  Marike,
  om du inte redan har gjort det, så kolla upp detta med försäkring.
  Det är OERHÖRT VIKTIGT att man har försäkring när man åker utomlands för kortare eller längre period.
  Skulle man råka ut för något allvarligt och behöver flygas hem med ambulansflyg, eller bara betala läkar- sjukhuskostnader i utlandet, så går det på enorma summor. Kanske flera hundra tusen kronor.

  Väldigt bra och framför allt ”verklighetsförankrad” beskrivning av Kevin, med många bra tips om man vill flytta till Barcelona.

  Lycka till Marike.
  Hoppas din utlandsflytt blir av.

  Mia 2016-03-20 05:32:23
  Svara
  • Svar på Mias kommentar.

   Tack Kevin och tack Mia för era svar.

   Jag har bott i Thailand det senaste 1,5 året så det där med svårigheter, försäkringar, risker osv är jag medveten om. Bor i värsta ghettot nu typ^^ Kan inte spanska men ska förhoppningsvis börja läsa det redan nästa månad.
   Älskar att bo utomlands men Thailand är alldeles för långt bort från familj och vänner och när man är van med en viss ”lyx” som den svenska standarden har så blir det en extrem omställning. Vill kunna gå till ica och köpa en ost, haha. Extrema lyxproblem men jag tror verkligen att jag skulle trivas så bra i Barca.
   Tack igen för era svar.
   Marike

   Marike 2016-03-20 13:36:11 http://nouw.com/speedoflife
   Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!