KEVIN TRIGUERO

Vad och Hur mycket bör man äta efter träning?

FotografMichaelaAndersson-färg4

Ännu en gång kommer ni med jättebra frågor!

Vad bör man äta tex efter ett gympass? Och hur mycket bör man äta efter ett genomsnittligt träningspass på ca 1 timme?

Jag vill verkligen vara så konkret jag kan i mina svar till er men jag vill ändå alltid påpeka att detta är väldigt individuellt och det beror till stor del på bakgrund, förutsättningar och målsättning. Det jag menar med detta är att man omöjligt kan ge en generell bild för vad som funkar för alla utan man kan endast ge en fingervisning på hur gemene man bör äta och träna och utifrån det får man hitta vad som passar en själv.

Några bra saker att ha i åtanke är att man alltid bör få sig i något efter att man tränat. Det betyder nödvändigtvis inte att det måste ske omedelbart men iallafall inom närmsta timmen efter att man genomfört ett träningspass. I bästa fall kan man äta en ordentligt och näringsrik måltid strax efter sitt pass men ni vet lika väl som mig att det inte alltid är fallet. Därför är det bra att vara förberedd och kosttillsskott är jättebra alternativ för att förskjuta fram tiden tills kommande måltid. Lägg noga märke till att det används för att komplettera och hjälpa kroppen få väsentlig näring efter träning innan man kan tillgodose den med riktig mat. Alternativet till detta vore att ha någon enkel och bra källa till kolhydrater, fett och protein. Exempelvis riskakor, nötter, avokade, kalkon, etc. I kosttillskottsväg bör man välja ett bra protein och en bra källa till rena och snabba kolhydrater.

Det finns massa studier som visar på vad man bör äta och när på dygnet. Alla har såklart sin egen teori som de styrker med sina egna försökstester och man kan alltid ifrågasätta metoderna och resultaten. Det gäller dock att hitta det man själv tror på och testa sig fram. Jag tror väldigt mycket på att man ska äta en fett- och proteinberikad kost från morgon och framåt och fram mot senare delen av dagen äta kolhydrater i den mån som det behövs. Det kan verka ganska kontroversiellt, särskilt när man vanligtvis hört raka motsatsen, men detta är den uppfattning som jag bildat mig under åren och som funkar bäst om man vill hålla sig i bra fysisk form.

Ett sista tips är att försöka kontrollera portionerna så att dem inte blir för stora eller små. Försök hitta en mängd som känns bra för dig och håll dig till den. Jag är själv en sådan person som äter tills det är slut, oberoende av hur mycket som ligger på tallriken, så för mig är det viktigt att endast laga det jag tänkt äta och inte mer. Om jag behöver göra mer mat för att spara till senare så lägger jag det med en gång i matlådor och lägger i frysen.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!