KEVIN TRIGUERO

ÄR FETT BRA ELLER DÅLIGT FÖR HÄLSAN?

KEVIN YOUNITRAIN

Ett samtal jag har dagligen med mina klienter är huruvida fett är bra eller dåligt. Sanningen är att vi under årtionden blivit förda bakom ljuset och blivit missleda att tro att all fett är ohälsosamt. Under lång tid har man baserat vårt näringsintag på en nästintill fettfri kost vilket vi idag vet är helt fel. Kroppen behöver ett intag av fett lika väl som ett intag av kolhydrater och proteiner. Det vi behöver bli mer medvetna om vartifrån vi får i oss nyttiga fetter och mängden. Nedan följer en rad olika källor till nyttiga fetter som du borde äta dagligen.

Nötter – Jag älskar nötter och jag äter dem varje dag. Dem fungerar lika väl till maten som till mellanmål och det är verkligen är grym näringskälla. När du känner dig hungrig eller om du saknar fett på dina måltider så rekommenderar jag dig att ta en näve nötter.

Avokado – Nu säger jag det igen men jag älskar verkligen avokado. Den är fullproppad med viktig näring och den funkar lika bra att sleva som att göra en god röra som passar till maten. Undvik färdigblandad guacamole och lägg hellre några minuter på att göra din egen. Om du inte redan har någon annan fettkälla på din tallrik så lägg till en halv avokado.

Jordnötssmör – Bland det godaste jag vet. Det är inte ovanligt att man hittar mig sleva från jordsnöstsmörsburken. Jättebra att toppa gröten med på morgonen eller mellanmålen senare på dagen.

Kokosfett – Det finns jättemycket positivt med kokosfett och det är så användbart inom så många olika områden. Ett tips är att lägga en halv tesked i morgonkaffet för att få bättre förbränning och ge kroppen väsentlig näring.

Olivolja – Otroligt bra näringskälla som många använder sig av dagligen. Det enda många inte känner till är att man bör undvika att hetta upp vegetabiliska oljor då det sker en oxideringsprocess som förstör fettet. Häll gärna olivolja över din sallad och njut av dess fulla potential.

Är du nyfiken på hur du bör lägga upp din kost? – KLICKA HÄR 

foto: Oscar Jetmann

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
3kommentarer
 • Älskar också att käka alltifrån jordnötssmör, kokos, avokado etc. Kan däremot tycka det är svårt att kontrollera mängden. Lätt att käka 4 msk jordnötssmör istället för 1. Har du ibland svårt att kontrollera din hunger?

  Lovisa 2017-02-14 15:26:41
  Svara
 • Jag tycker verkligen om alla de fettkällorna som du nämner! Speciellt nötter (jordnötssmör, mandelsmör etc) och avokado. Däremot måste jag strikt kontrollera mängden för att jag inte ska få i mig för mycket. Tycker det är så lätt att käka flera nävar nötter eller sleva i mig 4 msk jordnötssmör istället för 1. Hur tänker du kring detta? Har du någon gång hamnat i att du inte kan kontrollera din hunger och bara käkar…?

  Lovisa 2017-02-14 15:25:34
  Svara
  • Svar på Lovisas kommentar.

   Hej Lovisa

   Bra fråga. Man ska inte föräta sig på dessa saker heller men jag ser hellre att jag får i mig mer av detta än exempelvis socker, bröd, pasta, etc. då det är en bättre och mer näringsrik källa. Vad gäller mängden så är det lätt att äta för mycket av allt som är gott, nyttigt som onyttigt. Om det är ett problem så borde man ta itu med orsaken till att man gör så hos en själv. Äter man för oregelbundet i övrigt? Äter man för lite mat när man väl äter? Är det något du vänder dig till som första val när hungern slår till?

   Jag skulle rekommendera dig att föra en kostdagbok under en vecka och sedan läsa igenom den för att hitta orsaken till att du ”överäter” av just dessa saker.

   kram

   Kevin Triguero 2017-02-15 08:10:31
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!