Jag fick en kommentar pÃ¥ bloggen där fler RAW-tips efterfrÃ¥gades. Jag älskar RAW och tycker det är helt fantastiskt att man kan skapa sÃ¥ mycket gott med nyttiga ingredienser och utan att näringen försvinner. Jag önskar jag hade mer tÃ¥lamod för att baka men ska jag vara helt ärlig och säga att jag är den som äter upp smeten innan det hunnit bli en bakelse. Därför lÃ¥ter jag hellre andra som är mycket mer duktiga och mer disciplinerade än mig ta hand om detta. Som tur är har jag väldigt kreativa och duktiga vänner runt omkring mig och en utav dem är extremt talangfull pÃ¥ att fÃ¥ saker att smaka helt magiskt och behÃ¥lla det helt rent frÃ¥n allt onyttigt. Hon heter Matilda Mattsson (Se mer pÃ¥ Instagram @MATTSSON_MATILDA) och hon har nedan gett oss sina egna tips och ”bra att tänka pÃ¥”.
 När jag ska baka någonting gott väljer jag helst att göra det RAW. Raw innebär att ingen utav ingredienserna är upphettade till över 42 grader.
 Anledningen till varför jag väljer att använda rÃ¥a ingredienser är för att bevara de enzymer, vitaminer och mineraler som finns naturligt. Dessa skadas i mÃ¥nga fall av upphettning och det vill jag helst undvika. Jag ser det lite som att maten dör dÃ¥ den hettas upp och genom att hÃ¥lla den rÃ¥ kan man istället behÃ¥lla livskraften i födan. Levande föda ger oss energi, vitalitet och hjälper till att bygga ett starkare immunsystem.Â
Jag tycker personligen inte om att använda recept dÃ¥ jag bakar utan provar mig hellre fram och experimenterar med olika ingredienser. Vad gäller redskap är en matprocessor ett mÃ¥ste och ifall man vill baka RAW treats kommer den bli ens bästa vän.Â
Nötter, frukt, dadlar och kakao i alla dess olika former brukar ligga till grund för mitt skapande. Nötter är en väldigt bra bas till mycket och de kan blötläggas för att skapa annorlunda konsistenser.Â
Kakaosmör är nÃ¥got jag använder flitigt och det mÃ¥ste smältas för att användas. Viktigt dÃ¥ är att man smälter det pÃ¥ lÃ¥g värme (lägre än 42 grader) för att bevara alla de mineraler och vitaminer som finns naturligt. Kokosolja, kokossmör och kokosmjölk är väldigt användbart och särskilt kokossmör vilken ger en härlig struktur till bakverket.Â
Istället för att hetta upp nÃ¥gonting i ugnen för att fÃ¥ det att stelna sÃ¥ använder man sig av kyl eller frys. I kylan binder ingredienserna sig samman sÃ¥ att man kan skapa konsistenser.Â
Jag tycker det roligaste sättet att skapa är genom att prova sig fram och hitta sina egna favoriter. Man kan hela tiden utveckla sina bakverk och hitta på nya smakkombinationer, det är bara att låta fantasin flöda.
Lycka Till!Â